miercuri, 26 ianuarie 2022

 

Asociatia „Terapia sufletului”

= Argument, motivație și virtute =



Motto: „Voi respecta descoperirile medicilor care au pășit înaintea mea, voi ține minte ca medicina este și artă și știință, iar căldura și înțelegerea înseamnă mai mult decât bisturiul sau medicamentul.”

(Jurământul lui Hippocrate)



Atât religia şi credinţa, cât şi declarația de la Geneva privind jurământul medicului se subscriu aceluiași înalt deziderat: „Voi menține cel mai înalt respect pentru viața umană!”

Poate nu întâmplător, în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia” a luat naștere cu mai mulți ani în urma Asociația Terapia Sufletului, prin împletirea directă între credință şi medicină, între spiritualitate şi psihiatrie, între suflete disociate sub suferința si dezorganizarea psihică şi ajutorul oferit de specialişti. Trecerea dinspre normalitate înspre boala psihică se poate face brusc, prin bufee delirante acute, care îngrozesc pacientul si familia sau căderea în suferință mintală se produce prin alunecare treptată. Înainte de călca pragul psihiatrului, oamenii caută ajutor de tot felul, începând cu sfaturile prietenilor, cu apelarea la medicină neconvențională, terapii alternative, viziuni naturiste, yoga, încercări de „reglare a energiilor”, viziuni orientale și, nu in ultimul rând, credința.

Religia ortodoxa a fost și este un filon important de-a lungul sutelor de ani în constituirea spiritualității românești, in tridimensionalitatea carpato-danubiano-pontică, astfel încât oricât de departe al evolua oamenii de știință, ei nu se pot îndepărta de „mâna” divină, de ajutorul ceresc, de comuniunea cu entităţi spirituale, atunci când dezideratul fundamental este ajutorul oferit celui aflat în suferinţă. Atât medicul, cât şi preotul, îşi practica profesiunea cu conștiința și demnitate, cu respect și gratitudine față de omul bolnav, cu respectarea secretelor ce le sunt încredințate. Un preot adevărat, cu cunoştinţe şi abilităţi în domeniul psihiatriei, îşi foloseşte forţa psihică, alături de onoare și credință, pentru a convinge omul alienat de la normalitatea condiției sale psihologice, în arătarea drumului cel drept şi în a-i spulbera temerile legate de arealul psihiatriei. 


Deși progresele sunt notabile în arealul psihiatriei, Spitalul Obregia făcând pași importanți pe drumul unei viziuni moderne in ceea ce privește practicarea unei psihiatrii „cu ușile deschise”, transparență și implicarea familiei, reticența multora este încă mare. Asociatia” Terapia Sufletului”, prin însăși denumirea sa, reprezintă o punte de legătură între comunitatea laică și primii paşi înspre consultul, respectiv internarea la psihiatrie, atunci când situația o impune. Credința este liantul între pacient si acceptarea nevoii de ajutor, fundația coordonată de părintele Ilaş fiind un preambul simbolic la o confesiune făcută psihiatrului, o dovadă asupra aplecării atente a specialiștilor către noianul gândurilor bolnavului psihic, indiferent de valoarea de adevăr a acestora.

Părintele Radu Ilaş colaborează cu psihiatrii renumiți ai spitalului, fiind un fin cunoscător al tipologiilor umane, având abilități in psihologia abisala, dar și în managementul situațiilor de criză.

Suicidul si suicidologia, ca piatră de încercare pentru orice psihiatru de renume, are eșecurile sale. Credința a fost şi va rămâne un atu redutabil, pe care un părinte cu experiență știe să-l pună în valoare în momentele critice de disperare ale pacienților doborâți de psihoză.

Existenţa și dezvoltarea bisericii chiar în curtea spitalului oferă medicilor posibilitatea unei intervenţii rapide, nu puţine fiind cazurile în care pacienții nu au curajul de a împărtăşi direct psihiatrului sau psihologului preocupările recurente de moarte, însă se simt mai în siguranţă dacă fac aceste mărturisiri în spaţiul securizat al bisericii. Respectând deontologia creştină si intimitaea actului confesional, prin empatie, calm, emoţionalitate şi rezonanţă, şi fără a se situa în opoziţie cu trăirile pacientului, părintele Radu Ilaş a îndrumat zeci de enoriaşi pe treptele Terapiei Sufletului, făcându-i să parcurgă încrederea într-o alianță terapeutică solidă, acceptarea medicației, acceptarea revenirii în spital, continuitatea spiritualității în limitele largi ale firescu.

Asociatia „ Terapia Sufletului” reunește experiența creștin-ortodoxă cu valorile psihologiei şi consilierii sufletești, pe fondul medicației psihiatrice, fapt ce duce la clarificarea câmpului de conştienţă al celor ce pribegesc în suferinţă psihică, în dezordine şi incapacitate de a testa realitatea, în viziuni antinomice binelui şi vieţii, în lipsa de speranță.

Atât credinţa, cât şi medicina sunt consacrate serviciului umanității, fără discriminare, punând sănătatea pacientului ca valoare supremă. Activarea acestei asociatii în cadrul spitalului Alex. Obregia se impune ca o necesitate în lupta activa cu suicidul, cu destructurarea şi angoasele psihotice, cu frica de moarte, dezideratul princeps fiind alungarea stigmatului psihiatriei şi anularea oricărei temeri legate de pierderea demnității în cazul unei internări la psihiatrie.

Pe lângă bolnavii aflați în suferință psihică, asociata se adresează şi celor aflați în momente de cumpănă existenţială, când ruminaţiile le domină hățișurile gândurilor, făcându-i incapabili să vadă o soluţie.

Activitatea asociatiei nu este limitată la bolnavii psihici, aparținătorii şi oricine caută alinare sufletească găsind un sprijin în credință, un interlocutor cu har și de excepţie în persoana părintelui Ilaş, o deschidere către cultură şi disponibilitate pentru cunoașterea celuilalt. Căci, până la urmă, pe tărâmul psihiatriei, cel mai important lucru rămâne găsirea acelui „ceva comun”, infailibil şi greu exprimabil în cuvinte, dar care îl face pe celălalt să-și deschidă sufletul, abandonând drumul singurătății şi acceptând ajutorul de care specialiștii noștri sunt capabili.



Pr.Dr.Radu Ilas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu