Biserica Spitalului Al. Obregia


BISERICA CU HRAMURILE ADORMIREA MAICII DOMNULUI SI SFANTUL CUVIOS DANIIL SIHASTRUL

Aici se află moaștele Sfântului Cuvios și Evlavios Varsanufie de la Optina
     
        Istoricul bisericii incepe de la ideea parintelui Radu Ilas de a ridica un sfant lacas de rugaciune care sa corespunda ideilor de lacas de rugaciune propice in conditii civilizate si corespunzand cererii credinciosilor de a avea biserica mai aproape de ei, intrucat vechiul lacas existent in incinta spitalului era foarte departe de stiinta celor bolnavi, improvizat intr-o cladire veche, cu conditii destul de putin corespunzatoare ideii de lacas de rugaciune. Vechiul lacas exista inca, este functional dar in conditii de conservare, tinand loc de paraclis, dupa cum ii era si denumirea, pentru spovedanie in special.
  Avand in vedere situatia prezentata, in conditiile in care multi dintre credinciosi nu reuseau sa acceada la slujbele religioase, parintele Radu Ilas, a luat hotararea, impreuna cu conducerea spitalului de a se construi un nou lacas de cult, mult mai mare si cu un aspect exterior ce aminteste de bisericile din bucovina, loc din care provine si familia parintelui Radu. Biserica ce a fost inceputa si in mare parte terminata, cu ajutorul multor crestini, dar in special cu dragostea parintelui Radu, si a ctitorilor ea aflandu-se in folosinta credinciosilor, in ea slujindu-se toate slujbele anului, inclusiv cele de hramurile acesteia care sunt, Adormirea Maicii Domnului Si Sfantul Daniil Sihastrul.
Sf. Cuv si Evlavios Varsanufie de la Optina
  Biserica noua, dupa cum i se mai spune in spital, este o biserica de o frumusete aparte si dupa cum am mentionat mai inainte aminteste de frumoasele ctitorii ale domnitorilor moldovei, leaganul culturii romanesti cum i se mai spune. Constructia clopotnitei bisericii a fost finalizata si gazduieste cancelaria parintelui.
  Scopul bisericii in cadrul spitalelor este binecunoscut, avand in vedere ca omul nu poate substitui ajutorul divin prin nici un fel de metode lumesti, cum ar fi medicamentele sau grija celor din jur. Alinarea suferintei psihice se face prin credinta si prin ajutorul crestinesc pe care fiecare dintre noi il are fata de aproapele sau. Menirea preotului este in acest sens hotaratoare, el fiind persoana de legatura dintre psihic si fizic la nivel de suflet, prin psihie intelegand de fapt suflet in limba greaca.
      
    Ii multumim bunului Dumnezeu, Maicii Domnului si tuturor celor care se roaga pentru cei aflati in suferinta, pentru lucrurile frumoase create si sa reusim impreuna sa facem o viata mai frumoasa, prin credinta si rugaciune. Doamne ajuta!
                                                                                                 Preot. dr. Radu Ilaș

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu